Sarapan Pagi di Teluk Intan

firelessteam

Sarapan Pagi di Teluk Intan
Sarapan Pagi di Teluk Intan

Tuan-tuan dan puan-puan, selamat datang ke artikel santai kami yang bakal membahas keunikan sarapan pagi di Teluk Intan, Malaysia. Wahana ini terkenal dengan kekayaan gastronominya yang memikat hati dan perut para pelawat.

Sarapan pagi di Teluk Intan adalah satu pengalaman yang tidak boleh ditinggalkan. Anda akan dibawa ke dunia unik makanan Malaysia, dengan hidangan-hidangan tradisional yang menjanjikan kelezatan di setiap suapan.

Bayangkan, anda dapat mencicipi roti canai leper yang garing, disajikan dengan kuah kari yang kaya dan lazat. Atau mungkin nasi lemak yang harum dengan sambal pedas menyala yang akan membangkitkan selera anda. Bagi penggemar manis, pau kaya yang lembut dan murtabak manis yang gebu turut menjadi pilihan yang menawan hati.

Jadi, mari kita menjelajahi dunia sarapan pagi yang menggiurkan di Teluk Intan, Malaysia. Bersiaplah untuk menjamu selera dengan santapan-santapan yang pasti akan memuaskan selera anda.

1. Abdullah Mastan Ghany Mee Rebus & Rojak

Abdullah Mastan Ghany Mee Rebus & Rojak
Abdullah Mastan Ghany Mee Rebus & Rojak

Abdullah Mastan Ghany Mee Rebus & Rojak adalah tempat yang menyediakan mee rebus dan rojak yang enak dan lezat. Rasanya sangat lejen dan unik, berbeza dengan versi manis dan merah di Subang. Walaupun tempat ini nampak sederhana, tetapi sangat berbaloi untuk dicuba. Mee rebusnya juga sangat sedap walaupun hidangannya agak kecil. Tempat ini juga agak sesak dan tidak mempunyai banyak tempat duduk. Makanan ini mengingatkan saya kepada kenangan kanak-kanak saya, di mana bapa saya yang sudah tiada selalu membawa keluarga kami ke sini setiap kali kami pulang ke kampung halaman di Perak.

Address:Jalan Ah Cheong, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 9:30 Pagi – 6:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 6:00 Petang
Phone Number:None

Location Map


2. Warung Mat Nasi Kerabu & Berlauk

Warung Mat Nasi Kerabu & Berlauk
Warung Mat Nasi Kerabu & Berlauk

Warung Mat Nasi Kerabu & Berlauk menawarkan pilihan makanan dan minuman terbaik. Upaya perlu ditingkatkan untuk menyediakan servis yang lebih baik.

Address:Taman Medan Maharaja,, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 6:45 – 10:00 Pagi, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 6:45 – 10:00 Pagi
Phone Number:+60139008098

Location Map


3. Gerai Chah Sabar Menunggu

Gerai Chah Sabar Menunggu
Gerai Chah Sabar Menunggu

Gerai Chah Sabar Menunggu mempunyai beberapa pilihan makanan dan minuman yang boleh dicuba. Antaranya ialah Nasi Goreng Udang yang mendapat penilaian 2/5, Mee Kari yang mendapat penilaian 1/5, dan Mee Kicap yang juga mendapat penilaian 1/5. Menurut ulasan, Nasi Goreng Udang adalah pilihan yang biasa-biasa saja, sementara Mee Kari mempunyai kuah yang sedap tetapi terlalu banyak bola ikan/cake dan tiada ayam atau telur. Owner kedai juga dikatakan kurang mesra dan harga makanan agak mahal berbanding dengan kualiti dan kuantiti yang diberikan. Bagaimanapun, owner memberitahu bahawa pada lawatan seterusnya, pelanggan boleh memilih bola ikan sendiri. Terdapat juga cadangan untuk mencuba Nasi Goreng Sotong atau Nasi Goreng Daging Cincang pada lawatan seterusnya. Pada edit berikutnya, pelanggan tidak berpuas hati dengan harga roti bakar telur separuh masak yang ditampilkan sebagai RM4, tetapi pada akhirnya dikenakan RM7. Pelanggan meminta agar pemilik gerai memberikan penjelasan tentang perbezaan harga ini. Pada edit terakhir, pelanggan menyatakan bahawa pemilik gerai mengatakan makanan mengandungi keju, tetapi pelanggan menegaskan bahawa dalam gambar yang diambil, tiada keju dihidangkan, dan pelanggan tidak akan menghalalkan keadaan ini.

Address:Jalan Mahkota, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Jumaat: 8:00 Pagi – 12:00 Petang, 5:30 – 9:30 Petang, Sabtu: 8:00 Pagi – 12:00 Petang, 5:30 – 8:00 Petang, Ahad: 8:00 Pagi – 2:30 Petang
Phone Number:+60195534179

Location Map


4. Gerai Nasi Lemak Pak Amu (Mak Yang)

Gerai Nasi Lemak Pak Amu (Mak Yang)
Gerai Nasi Lemak Pak Amu (Mak Yang)

Gerai Nasi Lemak Pak Amu (Mak Yang) terkenal dengan ayam goreng berempah yang dimarinate dengan sempurna. Rasanya sangat sedap walaupun tidak terlalu rangup. Ikan kari yang disediakan juga dianggap setaraf yang terbaik, dengan gaya kari Perak yang khas. Semuanya dapat disantap bersama sambal belacan yang sempurna. Walaupun pilihan hidangan tidak begitu banyak, setiap hidangan yang disajikan benar-benar tiada tandingan. Sesuai untuk mencuba cita rasa kampung dalam lawatan kuliner anda. Meskipun cuaca sangat panas pada ketika itu, pada umumnya semuanya berjalan dengan baik. Sebagai gerai, jangan terlalu banyak berharap namun pengalaman ini berasa berbaloi dengan setiap sen yang dihabiskan. Terkenal dengan ayam goreng, tetapi saya lebih suka gulai masak lemak yang lebih ‘padu’. Staf di sini juga sangat peramah. Saya sudah datang ke gerai ini sebanyak 3 kali dalam masa 10 hari. Tempat ini merupakan warong Melayu tradisional yang menawarkan sarapan dan makan tengahari yang enak di lokasi indah yang menghadap sungai. Nasi lemak Nadi yang mengejutkan lebih disusuli dengan hidangan-hidangan seperti mi, kuey tiaw, ayam dan telur, dan banyak lagi.

Address:6, Jalan Mahkota, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:Isnin: 6:30 Pagi – 2:00 Petang, Selasa-Khamis: 6:30 Pagi – 12:00 Petang, Jumaat-Sabtu: Tutup, Ahad: 6:30 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:None

Location Map


5. Gerai Pak Deris – Roti Canai Kari Kambing @ Teluk Intan, Perak

Gerai Pak Deris - Roti Canai Kari Kambing @ Teluk Intan, Perak
Gerai Pak Deris – Roti Canai Kari Kambing @ Teluk Intan, Perak

Gerai Pak Deris – Roti Canai Kari Kambing di Teluk Intan, Perak menjual makanan terbaik seperti kari kambing, kari daging, dan roti canai. Juga disarankan untuk mencuba nasi lemak dan goreng mamak. Kedai sedikit tersembunyi, tetapi servis cepat. Wajib cuba!

Address:Perak, Teluk Intan, Pekan Teluk Intan, 36000 :, Malaysia
Operation Time:Isnin-Sabtu: 7:00 Pagi – 5:00 Petang, Ahad: 7:00 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:+601126305675

Location Map


6. Ha Roti Canai Dot My

1126a, Jalan Jawa, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
1126a, Jalan Jawa, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia

Makanan/minuman terbaik: Roti canai kosong yang lembut, crispy, dan disajikan dengan cepat. Pemilik yang ramah, servis pantas, dan harga berbaloi.

Address:1126a, Jalan Jawa, Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:None

Location Map


7. Gerai Pak Andak

Gerai Pak Andak
Gerai Pak Andak

Gerai Pak Andak adalah tempat yang baik untuk mencuba makanan dan minuman yang enak dalam budget RM5. Makanan yang disyorkan adalah mee rebus, laksa, dan rojak. Mee rebus di sini mempunyai gaya Perak dengan cucur dan fishcake yang menyelerakan. Untuk masa depan, anda boleh mencuba juga nasi lemak dan roti canai. Datang sekitar jam 10 pagi untuk mengelakkan kesesakan. Perkhidmatan cepat dan makanan sedap dengan harga berpatutan. Suasana di sini santai dengan muzik jalanan. Sesuai untuk seisi keluarga. Semua menu makanan di sini sedap, tapi terdapat satu hidangan yang mengecewakan iaitu rojak sayurannya tidak begitu banyak dan tidak terlihat. Hanya ada banyak udang yang keras. Maafkan, penarafan 3 bintang kerana rojak yang mengecewakan.

Address:Pekan Teluk Intan, 36000 Teluk Intan, Perak, Malaysia
Operation Time:Isnin-Sabtu: 8:00 Pagi – 1:00 Petang, Ahad: Tutup
Phone Number:+60164102710

Location Map


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.