Makan Malam di Ayer Keroh

firelessteam

Makan Malam di Ayer Keroh
Makan Malam di Ayer Keroh

Makan malam di Ayer Keroh, sebuah kawasan peranginan terkenal di Malaysia, adalah satu pengalaman yang tidak boleh dilepaskan oleh sesiapa sahaja yang berkunjung ke sini. Dengan jalan yang dipenuhi dengan kedai makan yang lazat dan menjilat jari, pastinya setiap lidah akan terujakan nikmatnya. Ayer Keroh terkenal dengan hidangan makanan tradisional Melayu yang menggigit, seperti nasi lemak, satay, dan laksa. Selain daripada itu, terdapat juga pelbagai restoran yang menyajikan hidangan khas Antarabangsa yang memikat selera. Di tengah-tengah suasana yang riuh dan hidangan yang mengasyikkan, makan malam di Ayer Keroh akan meninggalkan kenangan yang manis dan perut yang kenyang.

1. Gerai Tasik Ayer Keroh

Gerai Tasik Ayer Keroh
Gerai Tasik Ayer Keroh

Gerai Tasik Ayer Keroh terkenal dengan makanan dan minuman sedap. Ada 3 kedai di situ, kedai paling kiri khusus untuk sarapan. Kedai lainnya menyediakan makanan nasi campur yang enak. Suasana Makan Malam di Ayer Keroh di tepi tasik sangat menenangkan, tempatnya cantik dan bersih. Meski waktu puncak agak ramai pelanggan, tetapi tetap berbaloi. Juga, di tengah pandemi Covid-19, tidak terlalu ramai orang. Saya lepak sini saat istirahat kerja, kadang tidur sebentar. Saya sebagai wartawan TV12 merekomendasikan untuk makan tengahari di Port, mereka memiliki nasi campur dengan banyak lauk.

Address:75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Jumaat: 7:00 Pagi – 5:00 Petang, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 5:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


2. Bangsawan Restaurant Ayer Keroh

Bangsawan Restaurant Ayer Keroh
Bangsawan Restaurant Ayer Keroh

Bangsawan Restaurant Ayer Keroh: Hidangan yang dicadangkan: Nasi Ayam Geprek dan Ramen Carbonara. Service tidak memuaskan, tetapi tempat bersih dan cantik. Portion boleh dinaikkan sedikit. Kekurangan adalah hanya menerima pembayaran tunai dan online transfer, serta sambal/sos yang kurang sedap.

Address:No 44, Lingkaran Mitc, Kompleks Perniagaan MITC Perdana, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
Phone Number:+60102348697

Lokasi:


3. Medan Selera Ayer Keroh

Medan Selera Ayer Keroh
Medan Selera Ayer Keroh

Warisan Bonda, Ayer Keroh Food Court menyajikan Asam Pedas Ikan Jenahak yang enak dan berpatutan di harga RM18. Dengan rasa, servis, dan harga yang memuaskan, pelanggan disarankan mencuba makanan di kedai Selera Asam Pedas Zahrah. Ayer Keroh Food Court juga mempunyai pelbagai jenis makanan dengan akses mudah tepi jalan. Kedai No 1 dan 2 sangat disarankan untuk dicuba kerana servis pantas dan makanan yang sedap.

Address:5, Jalan Tun Abdul Razak, Taman Muzaffar Shah, 75450 Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 2:00 Pagi
Phone Number:+60146843100

Lokasi:


4. Dap’O Nasi Sup Daging Bakar – sup tulang, ayam bakar, kambing bakar, kerabu meggi, sup perut, @Ayer keroh, Melaka

Dap'O Nasi Sup Daging Bakar - sup tulang, ayam bakar, kambing bakar, kerabu meggi, sup perut, @Ayer keroh, Melaka
Dap’O Nasi Sup Daging Bakar – sup tulang, ayam bakar, kambing bakar, kerabu meggi, sup perut, @Ayer keroh, Melaka

Dap’O Nasi Sup Daging Bakar adalah tempat yang menawarkan hidangan Nasi Ayam Bakar, Nasi Kambing Bakar, Ayam Percik ala carte, dan Bihun Sup Daging Bakar. Ayam dan kambing sedikit kering, dan kambing juga agak kenyal. Supnya enak dan Sambalnya juga sedap. Bihun sup memang pilihan terbaik dengan daging yang lembut. Tempat ini juga mempunyai tempat letak kenderaan yang mencukupi dan kawasan yang bersih. Stafnya juga ramah. Sarapanya yang terkenal adalah Nasi Daging Bakar, Ayam Percik, dan Bihun Sup Daging Bakar. Ayamnya sangat lembut dan kuah perciknya juga sedap. Pelayanannya cepat dan tentunya berbaloi dengan harganya.

Address:23, Jalan KF 1, Jln Kota Fesyen 1, Malacca International Trade Centre, 75450 Ayer Keroh, Malacca, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
Phone Number:+60122666277

Lokasi:


5. Restoran Asam Pedas Nek Jarah

Restoran Asam Pedas Nek Jarah
Restoran Asam Pedas Nek Jarah

Restoran Asam Pedas Nek Jarah adalah salah satu restoran yang terkenal di Melaka. Ia menawarkan pelbagai hidangan asam pedas yang sedap dan memuaskan. Antara makanan dan minuman yang boleh dicuba adalah asam pedas tetel dan kuah Nek Jarah yang unik dengan rasa masam masin yang cukup. Staf-restoran juga sangat ramah dan perkhidmatannya baik.

Namun, beberapa pengguna memberikan ulasan yang mengatakan bahawa restoran ini perlu memperbaiki perkhidmatan dan menu mereka. Ada yang merasakan bahawa menu restoran terhad dan tiada ulam-ulaman. Ada juga yang mengeluhkan lambatnya perkhidmatan dan harga makanan yang tinggi. Mereka berharap restoran ini dapat memperbaiki kekurangan tersebut.

Secara keseluruhannya, Restoran Asam Pedas Nek Jarah masih menjadi pilihan yang baik untuk menikmati hidangan asam pedas yang sedap di Melaka. Ia tetap sebuah tempat yang perlu dilawati, terutamanya jika anda seorang penggemar asam pedas.

Address:40, Lingkaran Mitc, Kompleks Perniagaan MITC Perdana, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Rabu: 10:00 Pagi – 8:00 Petang, Khamis-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
Phone Number:+60196080428

Lokasi:


6. Asam Pedas Pak Man

Asam Pedas Pak Man
Asam Pedas Pak Man

Asam Pedas Pak Man is a delicious dish that can be enjoyed at the kedai’s clean and friendly restaurant. The set includes asam pedas tetel, ikan pari with telur ikan. It’s a satisfying meal that can even last until the next day. The shop closes at 8.30pm. Other than that, there are also other food and drink options available to try.

Address:No 51, Jalan Knmp 2a, Kompleks Niaga Melaka Perdana, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 7:30 Pagi – 9:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 7:30 Pagi – 9:00 Petang
Phone Number:+60108916114

Lokasi:


7. Rumah Makan Cibiuk Ayer Keroh

Rumah Makan Cibiuk Ayer Keroh
Rumah Makan Cibiuk Ayer Keroh

Rumah Makan Cibiuk Ayer Keroh, makanan terbaik untuk dicuba adalah ayam bakar dan nasi. Rasa autentik makanan Indonesia, ingredients segar dan dimasak setelah order. Suasana kedai nyaman, boleh memilih duduk di meja bawah atau kerusi biasa. Lagu latar berkonsep Indonesia. Portion sedikit kecil, tapi rasanya sedap. Mudah mencari tempat parkir. Harga sedikit mahal tapi sepadan dengan kualitas makanan. Sambalnya juga enak. Servis agak lambat dan staff bising berbual-bual, harap dapat diperbaiki.

Address:10, Lingkaran Mitc, Kompleks Perniagaan MITC Perdana, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 10:00 Petang, Jumaat: 3:00 – 10:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
Phone Number:+6062338645

Lokasi:


8. LEEZO Restaurant Ayer Keroh

LEEZO Restaurant Ayer Keroh
LEEZO Restaurant Ayer Keroh

LEEZO Restaurant Ayer Keroh menyediakan makanan dan minuman yang terbaik untuk dicuba. Terdapat menu-menu menarik seperti spaghetti yang sedap, burger roti hitam yang kurang sedap kerana texture bun yang liat, dan hidangan lamb chop yang mengandungi 4 potongan kambing, coleslaw, kacang panggang, dan fries. Chicken chop dan spaghetti aglio olio seafood adalah hidangan yang baik juga. Walaubagaimanapun, makanan di sini berkonsepkan Western dan menurut saya tidak terlalu istimewa. Harganya boleh dikatakan mahal dan makanan di pasar malam lebih memuaskan. Laluan di restoran ini tidak sesuai untuk pengguna wheelchair dan stroller. Secara keseluruhannya, makanan di sini ok, tetapi bukanlah sangat istimewa seperti yang dikatakan oleh beberapa orang.

Address:59 59-1, Jalan TU 40, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 5:00 – 11:30 Petang
Phone Number:+60167490547

Lokasi:


9. Fikri Recepi Cafe @ Ayer Keroh

Fikri Recepi Cafe @ Ayer Keroh
Fikri Recepi Cafe @ Ayer Keroh

Fikri Recepi Cafe @ Ayer Keroh terkenal dengan Nasi Ayam dan Lemon Asamboi Ais yang sedap dan berbaloi. Harga sekitar RM11. Selain itu, Claypot Asam Pedas juga antara menu utama yang boleh dicuba. Tempat ini juga dikenali dengan perkhidmatan yang cepat dan tempat yang bersih.

Address:1A, Jalan MH 1, Taman Muzaffar Heights, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Sabtu: 8:00 Pagi – 11:00 Petang, Ahad: Tutup
Phone Number:+60126088373

Lokasi:


10. Restoran Klasik Terapung (Tomyam Klasik) Garden Restaurant Melaka. Malaysia

Restoran Klasik Terapung (Tomyam Klasik) Garden Restaurant Melaka. Malaysia
Restoran Klasik Terapung (Tomyam Klasik) Garden Restaurant Melaka. Malaysia

Restoran Klasik Terapung (Tomyam Klasik) Garden Restaurant Melaka adalah restoran yang menawarkan makanan dan minuman terbaik seperti tomyam, set dan ala carte. Servis yang agak pantas dengan harga yang berpatutan. Ada juga taman kanak-kanak, kolam untuk Makan Malam di Ayer Keroh dengan ikan, dan suasana dan pemandangan yang cantik. Minuman Watermelon dan orange juice adalah yang terbaik. Meskipun ada sedikit kekurangan seperti curamnya taman kanak-kanak dan bocor bumbung ketika hujan.

Address:48, Jalan Sungai Putat, Sungai Putat, 75450 Bukit Beruang, Melaka, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 4:00 – 11:30 Petang
Phone Number:+6062326745

Lokasi:


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.