Sarapan Pagi Di Kajang

firelessteam

Sarapan Pagi Di Kajang
Sarapan Pagi Di Kajang

Pagi-pagi buta menghidupkan idola, terasa bau harum semerbak menggoda hidung. Ah, tak salah lagi – adalah sarapan pagi di Kajang, Malaysia! Terkenal dengan hidangan lazat, Kajang adalah destinasi wajib bagi pencinta makanan di seluruh negara. Dari roti canai yang lembut dan kuah kari yang pedas, hingga nasi lemak yang sedap dimakan bersama sambal pedas, Kajang tidak akan mengecewakan sebarang mata dan tekak yang mencari keseronokan gastronomi. Di sini, sarapan pagi adalah suatu tradisi yang dihayati secara serius, dengan lebih daripada puluhan booth menjual hidangan lazat. Oleh itu, tidakkah kita tergoda untuk mencicipi kelezatan sarapan di Kajang Malaysia? Mari kita terokai bersama!

1. Kedai Makan Hajjah Mariam

Kedai Makan Hajjah Mariam
Kedai Makan Hajjah Mariam

Kedai Makan Hajjah Mariam terletak di sisi jalan, sebelum lampu isyarat UKM dari arah UKM. Sajian pelbagai termasuk asam pedas ikan pari, masakan tempe, lontong, mee kari, dan bakso. Bayaran boleh dibuat melalui e-wallet dan QR code. Parking terhad dan tempat agak tersorok. Roti canai sedap. Staff kebanyakannya Indonesia dan pesanan perlu diseru dengan kuat.

Address:Batu 18 1/2, Jln Bangi, Kampung Sungai Tangkas, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Jumaat: 7:30 Pagi – 4:30 Petang, Sabtu: 7:30 Pagi – 4:00 Petang, Ahad: Tutup
Phone Number:+60173336717

Location Map


2. Warung Bunian, Sarapan Pagi Di Kajang

Warung Bunian
Warung Bunian

Warung Bunian terletak di lereng bukit dan meskipun lokasinya agak susah untuk parking, makanannya masih sedap seperti dulu-dulu. Makanan yang direkomendasikan untuk dicoba adalah nasi lemak telur bungkus dan roti canai. Roti canai jiwa kacau sangat sedap, terutama untuk anak-anak. Kalau ingin Sarapan Pagi Di Kajang, sebaiknya datang lebih awal karena makanan cepat habis. Pemandangannya juga cantik seperti di kampung. Saya mengorder Nasi Lemak Telur Bungkus dan Roti Jiwa Kacau.

Nasi Lemak Telur Bungkus (4/5)
– Nasi lemaknya sedap, tanpa kacang dan ikan bilis goreng
– Sedikit pedas tapi enak, saya berusaha untuk habiskan, rasanya menjadi penggemar setia

Roti Jiwa Kacau (4/5)
– Pada dasarnya roti canai + telur + bawang
– Rasanya seperti makan murtabak juga
– Kuahnya sangat lezat

Air Teh Ais juga padu.

Address:Jalan Jamaludin, Kampung Sungai Merab, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 7:30 Pagi – 2:00 Petang, Jumaat-Ahad: 7:30 – 11:00 Pagi
Phone Number:+60173812246

Location Map


3. Roti Canai Mat Zain

Roti Canai Mat Zain
Roti Canai Mat Zain

Pertama sekali, saya ingin mengesyorkan roti canai di Mat Zain. Roti canai mereka sungguh sedap dan rangup. Kuah dhal yang disajikan juga sangat pekat. Jika anda ingin membawa pulang, anda boleh beratur secara berasingan dengan mereka yang ingin makan di kedai.

Satu-satunya masalahnya adalah kesukaran mencari tempat letak kereta. Tempat ini kelihatan sangat popular berdasarkan barisan panjang pelanggan. Roti canai dan nasi lemak mereka sedap, sama seperti kedai-kedai lain yang terkenal. Kuih mereka juga cepat habis, walaupun kami tiba kurang dari 1 jam selepas mereka dibuka. Tempat terbaik untuk menikmati roti canai. Apa yang membuatkan roti canai mereka istimewa adalah kerangupan dan kelezatannya. Kami amat menyukai roti canai mereka. Jika biasanya anda memesan roti telur, cubalah roti tampal di sini.

Mereka telah menambah lebih banyak meja dan kerusi serta perkhidmatan yang pantas. Pada hari biasa, terdapat sekurang-kurangnya 2 orang yang membuat roti canai dan 4 orang pada hujung minggu. Tidak seperti tempat-tempat lain yang hanya memiliki 1 orang pembuat roti canai dan anda perlu menunggu berjam-jam untuk mendapatkan roti anda.

Kadang-kadang, anda mungkin perlu beratur terutama pada hari biasa.

Address:24, Jalan Teras, Kampung Teras Jernang, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 7:00 – 11:00 Pagi
Phone Number:+60134589230

Location Map


4. Kak Su Nasi Kerabu

Kak Su Nasi Kerabu
Kak Su Nasi Kerabu

Kak Su Nasi Kerabu adalah tempat sarapan yang terbaik di sini dengan banyak pilihan makanan. Nasi Kerabu dan Nasi Dagang mereka sangat sedap dan hampir sama seperti asalnya di pantai timur. Selain itu, terdapat juga makanan lain yang boleh dicuba seperti ayam goreng, ikan goreng, sayur, tempe dan hati lembu. Jika anda kesulitan mencari tempat letak kereta di sekitar kedai, ada juga kedai buah di sebelahnya di mana anda boleh membeli buah sambil makan. Saya akan kembali pada hari biasa untuk mencuba makanan terkenal mereka yang lain Untuk Sarapan Pagi Di Kajang.

Address:40, Jalan Cheras, Kampung Sungai Sekamat, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:30 Pagi – 2:30 Petang
Phone Number:+60162752070

Location Map


5. Pak Harun Cafe

Pak Harun Cafe
Pak Harun Cafe

Pak Harun Cafe menawarkan sarapan pagi lazat dan bervariasi di Kajang. Makanan dan minuman terbaik untuk dicuba adalah roti canai, roti bakar, nasi lemak, mee goreng, kopi, dan teh yang segar. Tempat ini nyaman dan harga makanan yang baik. Menu lokal seperti mee, bihun, megi, nasi goreng, roti canai, kuih muih, nasi lemak daun pisang juga disajikan dengan harga yang murah. Disarankan untuk datang awal pada akhir pekan karena tempat ini ramai pengunjung dan makanan cepat habis. Tempat parkir yang banyak dan juga tersedia banyak meja makan.

Address:43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 8:00 Pagi – 12:00 Pagi, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 12:00 Pagi
Phone Number:+601120575788

Location Map


6. Roti Canai Rangup Manis

Roti Canai Rangup Manis
Roti Canai Rangup Manis

Roti canai Rangup Manis merupakan salah satu roti canai terbaik yang saya pernah mencuba. Ia rangup dan manis, ringan dengan kuah dhal dan sambal yang sedap. Namun, diingatkan bahawa kebanyakan pelanggan berduyun-duyun pada hujung minggu. Pelanggan biasanya akan membuat tempahan 10-20 roti canai untuk dibawa pulang, jadi bersedia untuk menunggu atau pilih hari biasa untuk mencuba roti canai mereka. Selain itu, mereka juga menyediakan nasi lemak dengan sos yang sedap, meehun, mee, minuman panas yang sedap, dan kadang-kadang ada juga kuih. Warung ini terletak di tepi jalan. Roti canai mereka sangat sedap. Tempat kedai warung ini agak sederhana dengan meja/kerusi ala kadar dan agak kotor, tetapi tempat letak kereta mudah dijumpai di sepanjang jalan. Roti canai mereka sangat rangup dan sedap, cuma sedikit kurang kuahnya. Mereka juga menyediakan nasi goreng, mee goreng, dan pelbagai jenis kuih untuk sarapan pagi.

Address:Kampung Sungai Tangkas, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:None

Location Map


7. Kedai Makan Pok Nik

Kedai Makan Pok Nik
Kedai Makan Pok Nik

Kedai Makan Pok Nik adalah tempat makan yang terkenal di Kelantan. Makanan yang popular untuk dicuba di kedai ini adalah nasi berlauk, lontong, sambal sotong, kerang, nasi kerabu, dan ayam gulai. Tempat ini biasanya sangat sibuk dan tempat letak kereta agak sesak. Tempatnya juga agak selesa dan luas untuk parking. Tetapi, perkhidmatan di kedai ini agak perlahan dan boleh diperbaiki. Sebagai orang Kelantan, saya tidak mengesyorkan untuk mengatakan makanan ini “original Kelantan” kerana rasa nasi kerabu dan solok tidak konsisten. Laksa di sini juga kurang pekat. Namun, pilihan kelengkapan lauk adalah pelbagai dan terdapat banyak kuih muih. Jadi, kepada Kedai Makan Pok Nik, sila tingkatkan perkhidmatan anda. Makanan biasa-biasa sahaja, tetapi perkhidmatan perlu diperbaiki. Jangan gunakan nama “Pok Nik” kerana ia merosakkan maruah orang Kelantan. Biarkan orang Indonesia sahaja buat perkara sedemikian.

Address:Jalan Ramal 2, Taman Ramal Indah, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 8:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 11:00 Petang, Jumaat: 5:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 12:00 Petang, 5:00 – 11:00 Petang
Phone Number:+60125015194

Location Map


8. Warong Mohaniz

Warong Mohaniz
Warong Mohaniz

Warong Mohaniz menawarkan masakan kampung yang pelbagai lauk-pauk dan lazat. Staf warung sangat mesra dan ramah. Harga sangat berpatutan. Menu hidangan sangat bervariasi. Dianjurkan untuk mencuba nasi lemak dan teh tarik pada waktu sarapan pagi. Suasana desa menenangkan.

Address:Kampung Sungai Kantan, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 11:30 Petang
Phone Number:+60176844060

Location Map


9. Warung Cik Lah

Warung Cik Lah
Warung Cik Lah

Warung Cik Lah menawarkan nasi lemak yang sedap dan makanan goreng yang enak. Lontong biasanya habis cepat, jadi datang awal. Satay yang sedap tapi sedikit mahal. Sarapan yang bagus dengan harga yang berpatutan. Parking agak susah. Makanan lain juga sedap.

Address:Kampung Sungai Kantan, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Sabtu: 8:00 – 11:00 Pagi, Ahad: Tutup
Phone Number:None

Location Map


10. Roti Canai D’Bukit

Roti Canai D'Bukit
Roti Canai D’Bukit

Kedai Roti Canai D’Bukit adalah luas dengan banyak meja. Terdapat gerai yang menjual pai tee dan satay. Roti canai yang mereka sediakan agak biasa dan tidak terlalu rangup kerana mereka membuat dalam kuantiti banyak. Lebih baik mencuba roti telur mereka. Dal mereka juga biasa-biasa saja, lebih baik mencuba kari kambing. Sate mereka juga sedap.

Tempat letak kereta adalah percuma tetapi terhad. Biasanya orang meletak di tepi jalan utama. Di bahagian dalam kedai, terdapat orang yang mengawal tempat letak kereta. Saya datang dengan semangat untuk sarapan kerana baru balik dari perjalanan jauh, tetapi apabila saya tiba, seorang kakitangan terus marah-marah apabila kami hendak membuat pesanan minuman. Belum sampai 10 saat kami berfikir apa yang kami nak minum, dia sudah berkata “OK AIR TAKDE”. Akhirnya, kami hanya memesan nasi lemak kosong dan teh ais sahaja. Sama-sama kita harus bersikap rasional tentang rezeki, harapkan adanya common sense. Sikap seperti ini dapat memberi kesan negatif kepada orang lain. Nilai sekecil-kecil rosak, susu sebelanga. Makanan sedap, tempat yang selesa, dan kakitangan yang mesra dan ramah. Saya berpuas hati. Sangat disarankan untuk mencuba makan di sini.

Address:Jalan selaman, 43000 Bangi, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:30 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:+601129074414

Location Map


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.