Makan Malam Di Sungai Buloh

firelessteam

Makan Malam Di Sungai Buloh
Makan Malam Di Sungai Buloh

Artikel ini akan membawa anda menelusuri pengalaman santai makan malam di Sungai Buloh, Malaysia. Sungai Buloh terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan kawasan hutan yang masih utuh. Pada waktu senja, suasana yang tenang dan sejuk menjadi pelengkap sempurna untuk menikmati hidangan lezat. Di sini, anda akan dibuai dengan pelbagai hidangan tradisional Malaysia yang disajikan dengan cara yang unik dan menarik. Dengan bunyi sungai yang mengalir dan pemandangan yang memukau, makan malam di Sungai Buloh pasti akan meninggalkan kenangan indah dalam hati anda. Jom, mari kita rasai kelezatan makan malam di sini!

1. Mee Racun Titan

Mee Racun Titan
Mee Racun Titan

Makanan atau minuman terbaik yang boleh dicuba adalah Mee Racun Titan. Mee berkuah paling best bagi aku. Rasa ckup, kna plak makan lam claypot. Tempat pun strategik penuh dgn makanan2 menarik. Gerai kecil dah ada gerai besar. Ambil menu Koma. Sodap la, mana nak cari menu gini. Laki den memang minat mi racun ni. Parking susah kalau ramai orang 🤣 Mee racun sedap. Kuah dia pekat tapi ada kurang rasa sikit. Haritu makan sedap. Tapi dtg kali ke 2, rasa dia kurang.

Address:Medan Selera MBSA, Bandar Baru Sungai Buloh, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 3:00 – 10:30 Petang, Rabu: Tutup, Khamis: 3:00 – 10:30 Petang, Jumaat-Sabtu: 3:00 – 11:30 Petang, Ahad: 3:00 – 10:30 Petang
Phone Number:+60182611466

Lokasi:


2. Dulang Tok Mi Ikan Bakar

Dulang Tok Mi Ikan Bakar
Dulang Tok Mi Ikan Bakar

Dulang Tok Mi Ikan Bakar Kuala Perlis merupakan kedai yang sangat disyorkan untuk mencuba makanan dan minuman terbaik. Makanan seperti ikan bakar dengan sambal yang sedap, sos thai, sotong celup tepung ala Kuala Perlis, kerang, dan udang yang besar dijadikan keutamaan. Kualiti makanan di kedai ini dijaga dengan baik dan waktu tunggu untuk makanan tidak lama. Staff yang ramah dan cekap, terutamanya dengan anak-anak. Harganya pun tidak mahal. Pengunjung boleh datang lagi untuk menikmati hidangan di sini. Kalau di utara biasanya makan ikan bakar dengan gulai, tetapi di kedai ini mereka menyajikan kuah masak lemak yang juga sedap. Porsiannya juga memuaskan, tidak kedekut. Walaupun ada komentar negatif tentang bau ikan nyee yang kuat, tetapi secara keseluruhan, kedai ini sangat disokong.

Address:Shell, GERAI NO 12.SEKSYEN U19,SEBELAH, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 4:00 Petang – 12:00 Pagi
Phone Number:+601128391949

Lokasi:


3. Ahmad’s Kitchen

Ahmad's Kitchen
Ahmad’s Kitchen

Ahmad’s Kitchen mempunyai makanan dan minuman terbaik untuk dicuba. Tempat ini agak terhad, tetapi ia menawarkan perkhidmatan mesra rakyat dengan penyediaan makanan yang pantas, panas, dan menarik. Meskipun lokasinya agak terpencil, suasana di sini bersih. Tetapi, perlu kesabaran tinggi untuk sampai ke sini disebabkan kesesakan lalu lintas. Tetapi setelah sampai, makanan di sini sangat sedap. Dianjurkan untuk mencuba cicah percik, cicah salted egg, dan cicah black paper. Bagi yang mencari makanan barat yang sedap, Alwi’s Food adalah pilihan yang baik, walaupun harganya sedikit mahal. Carbonara di Ahmad’s Kitchen perlu diperbaiki, mungkin perlu menambahkan sedikit garam. Jika ingin belajar memasak spaghetti yang sedap, boleh bertanya kepada pihak restoran. Secara keseluruhan, semua makanan di sini sedap dan perkhidmatan cepat. Terbaik! 😍

Address:Beside Pasar, Sungai Buloh, Jalan Perusahaan 1, Bandar Baru Sungai Buloh, 47000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 5:00 – 10:00 Petang
Phone Number:+60174855658

Lokasi:


4. IZI Stesen

IZI Stesen
IZI Stesen

IZI Stesen adalah stesen makanan laut yang menawarkan pelbagai hidangan seafood. Diantara hidangan terbaik yang perlu dicuba ialah Shellout kuah asam pedas yang enak. Namun, kuah butter milk tidak begitu memuaskan. Terdapat banyak ulasan negatif mengenai rasa kuah butter milk yang tidak memuaskan.

Selain itu, mereka juga menawarkan menu santai untuk lepak malam. Mereka juga mempunyai pilihan brokoli yang garing dan sedap. Walau bagaimanapun, harga seafood agak mahal dan kuantiti makanan laut sedikit.

Dalam penyelenggaraan, stesen ini mempunyai tempat cuci tangan yang cepat dibaiki dan merupakan tempat penting. Perkhidmatan yang disediakan adalah sangat baik.

Walau ada kekurangan, terdapat juga pelanggan yang berpuas hati dengan hidangan cheesy chicken chop dan carbonara yang disajikan di sini. Chicken chop besar dan sedap, manakala carbonara juga sedap dan tidak membuatkan mual.

Bagaimanapun, ada juga pelanggan yang merasakan bahawa harga dan porsiannya tidak sepadan. Terdapat ketidakpuasan dengan porsi makanan dan harga yang agak mahal.

Jadi, walau ada ulasan yang baik dan buruk, pengalaman di IZI Stesen mungkin tidak sama untuk setiap individu.

Address:No. 3 Gerai MBSA, Jalan Kuala Selangor, Seksyen, U 19, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 4:00 – 10:00 Petang, Jumaat: 4:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 2:00 – 11:00 Petang
Phone Number:+60162932345

Lokasi:


5. Malaya Grill Sungai Buloh (TSB)

Malaya Grill Sungai Buloh (TSB)
Malaya Grill Sungai Buloh (TSB)

Malaya Grill Sungai Buloh (TSB) adalah tempat cantik dengan atmosfera yang menyenangkan. Tetapi, dari pengalaman peribadi saya, makanan di sini agak mahal dan tidak memenuhi harapan. Saya mencuba daging bola seharga RM25+, tetapi rasanya tidak seperti yang diharapkan. Ayam panggang yang saya pesan juga berukuran kecil. Bagi saya, harga yang saya bayar tidak sebanding dengan kualiti makanan yang saya dapatkan. Terdapat kedai lain yang lebih sedap dan lebih murah di sekitar.

Sebahagian dari saya yang menyukai suasana dan makanan yang saya pesan termasuk nasi arab kambing dan ayam goreng rangup. Juga, minuman ice lemon tea dan air tembikai sangatlah sedap. Saya akan datang lagi untuk mencuba kambing kerana memang enak.

Address:107, Jalan Nautika A U20/A, Pusat Komersial Tsb, 40160 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 11:00 Petang, Jumaat: 2:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
Phone Number:+60192800761

Lokasi:


6. Gerai Pakcik Malik D’pokok

Gerai Pakcik Malik D'pokok
Gerai Pakcik Malik D’pokok

Gerai Pakcik Malik D’pokok menyajikan pelbagai hidangan yang sedap dan berbaloi, dengan harga yang berpatutan. Antara hidangan yang boleh dicuba adalah nasi ayam, nasi campur, laksa, cucur udang, roti jala, tahu sumbat, dan cucur pisang. Walaupun parking sedikit mencabar, namun semua ini dilupakan apabila menikmati hidangan berpatutan dan sedap di Gerai Pakcik Malik D’pokok.

Address:47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Sabtu: 10:00 Pagi – 6:00 Petang, Ahad: Tutup
Phone Number:+60176338845

Lokasi:


7. Restoran RASAMAS

Restoran RASAMAS
Restoran RASAMAS

Restoran RASAMAS merupakan tempat yang sangat enak untuk makan, dari kecil hingga besar. Makanan yang harus dicoba adalah nasi lemak, lauk, dan roti canai. Meskipun kualitas kuih sedikit kurang, tapi rasanya tetap sedap. Namun, layanan dari staff di sini buruk, terutama salah satu staff yang pakai braces getah biru, dia sangat tidak sopan terhadap pelanggan. Pemilik restoran sebaiknya memperhatikan stafnya agar lebih berhati-hati dengan ucapan mereka. Akibatnya, saya tidak akan kembali ke restoran ini. Namun, sarapan di restoran ini sangat memuaskan.

Address:Jalan 3/2, Bandar Baru Sungai Buloh, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 6:30 Petang
Phone Number:+60361404040

Lokasi:


8. Warung Che Bunga

Warung Che Bunga
Warung Che Bunga

Warung Che Bunga adalah tempat yang sesuai untuk dicuba setelah melawat Hospital Sungai Buloh. Makanan yang direkomendasikan termasuk teh hijau yang harum, kerabu mangga yang pedas, dan nasi goreng yang enak. Perlu berhati-hati kerana makanan yang sangat pedas. Kualiti daging sedikit liat tetapi lain-lain makanan okay. Tempat letak kereta sedikit sukar, tetapi masih boleh dicari. Harga makanan agak mahal, tetapi teh ais madu dan roti sangkaya sangat sedap. Warung Che Bunga juga bersebelahan dengan kedai lain yang menjual roti canai, lontong, roti bakar, dan banyak lagi.

Address:jalan kampung melayu sungai buloh medan selera, Kampung Melayu Batu 13, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 8:00 Pagi – 11:00 Petang
Phone Number:+60123402274

Lokasi:


9. Warung Kita @Kg. Melayu Sg. Buloh

Warung Kita @Kg. Melayu Sg. Buloh
Warung Kita @Kg. Melayu Sg. Buloh

Warung Kita @Kg. Melayu Sg. Buloh – Coconut shake tak berbaloi, nasi Vanggey sedap, teh tarik kurang manis. Sambal sedap tapi bawang sikit. Pagi bersih tapi meja tak dibersihkan. Staff tak jaga kebersihan. Siang ada jual seafood celup tepung atau colek dengan harga ok.

Address:95, Jalan Kusta, Kampung Melayu Batu 13, 47000 Sungai Buloh, Selangor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 7:00 Petang
Phone Number:+60139962525

Lokasi:


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.