Sarapan Pagi di Tanah Merah Kelantan

firelessteam

Sarapan Pagi di Tanah Merah Kelantan
Sarapan Pagi di Tanah Merah Kelantan

Pagi-pagi buta, tercandat kaki ke negeri Kelantan, Tanah Merah Malaysia ini. Lembab angin pagi menyapa, mengusik indahnya Sarapan Pagi Di Tanah Merah Kelantan. Eh, jom kita sorok hidangan lazat yang boleh buat perut kenyang dan hati senang!

Di pintu masuk pekan, terdapat deretan kedai nasi dagang yang memikat lidah. Nak tambah sambal pedas? Takda hal! Kalau lebih suka roti canai yang lembut dengan dalca yang gurih, dijamin puas tak terkata.

Tapi tak cukup itu saja, ada juga bubur lambuk yang bercita rasa unik dan dimasak dengan sepenuh hati. Dah ada yang gatal-gatal nak pilih, kan? Jangan lupa hidangan manisan tradisional juga tak kurang menarik. Lemak manis kelapa pandan dan serunding kelapa memang tak boleh lepaskan peluang untuk dicuba.

Bagi pecinta santai dan tak mau cepat-cepat, kedai kopi yang menghidangkan kuih Melayu juga menjadi pilihan. Dah minum sekali, sembang-sembang sekali. Itulah pengalaman Sarapan Pagi Di Tanah Merah Kelantan, Malaysia yang takkan pernah terlupa.

1. Kedai Saibi Nasi Pagi

Kedai Saibi Nasi Pagi
Kedai Saibi Nasi Pagi

Kedai Saibi Nasi Pagi terkenal sebagai kedai ‘Orang PAS’, tetapi mesra kepada semua parti. Makanan terbaik untuk dicuba adalah nasi berlauk Kelantan. Nasi berlauk ini sedap, murah, dan terdapat pelbagai pilihan lauk.

Address:Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin: 7:30 – 11:00 Pagi, Selasa-Ahad: 7:00 – 11:00 Pagi
Phone Number:+60139795051

Lokasi:


2. Kedai makan kak long

Kedai makan kak long
Kedai makan kak long

Kedai makan Kak Long menawarkan makanan dan minuman terbaik untuk dicuba. Mereka menyediakan pilihan sarapan pagi yang pelbagai dan hidangan yang sangat sedap. Kedai ini juga dikenali dengan kebersihan yang terjaga dan kedudukan yang baik di Kuala Lumpur. Harganya juga berpatutan dan tidak mahal. Anda pasti akan rasa teruja dan rindu untuk singgah makan di sini lagi.

Address:Kampung Gual Ipoh, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 6:00 Pagi – 1:00 Petang
Phone Number:+60132652059

Lokasi:


3. Warung Selera Kampung Nasi Kerabu Daging Bakar (Kak Zah)

Warung Selera Kampung Nasi Kerabu Daging Bakar (Kak Zah)
Warung Selera Kampung Nasi Kerabu Daging Bakar (Kak Zah)

Warung Selera Kampung Nasi Kerabu Daging Bakar (Kak Zah) – Nasi kerabu ayam bakar, servis cepat. Harga sebungkus rm6, tapi bayar rm7. Pengalaman mengecewakan dengan pekerja yang tidak mesra pelanggan. Disarankan mencari tempat lain untuk makan. Kekecewaan lain seperti dicilangkan saat order air. Terima kasih memberi pandangan negatif tentang tempat ini kepada pelancong luar.

Address:Warung selera kampung, Kampung salak, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 7:00 Pagi – 1:00 Petang, Rabu: 7:00 Pagi – 12:30 Petang, Khamis-Ahad: 7:00 Pagi – 1:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


4. Kedai Nasi Kerabu Golok Chere Lali

Kedai Nasi Kerabu Golok Chere Lali
Kedai Nasi Kerabu Golok Chere Lali

Semak Kedai Nasi Kerabu Golok Chere Lali, kami tunggu order 7.30pg beratur. Sedap, murah, bersih. Pekerja cekap pantas. Jangan datang jika orang luar. Amik order ramah, kenal dulu. Sistem beratur dan order berterabur. Rasa nasi kerabu sedap, harga berpatutan. Kedai tepi jalan, ada parking. Ada makanan lain, kedai sarapan. Banyak bungkus, boleh makan di kedai dengan kuih.

Address:No 12, Kg Cherang Lali, Jalan Kusial Bharu, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 7:00 – 11:55 Pagi, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 7:00 – 11:55 Pagi
Phone Number:+60129541661

Lokasi:


5. Kedai Nasi Kerabu Yie Kak Zah

Kedai Nasi Kerabu Yie Kak Zah
Kedai Nasi Kerabu Yie Kak Zah

Nasi kerabu ayam bakar dan daging bakar di Kedai Nasi Kerabu Yie Kak Zah sangat terbaik. Kesukaan yang hamba cadangkan untuk dicuba.

Address:lorong desa aman, Jalan Banggol, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 2:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


6. Kedai Makan Kak Som Gertak Chabe

Kedai Makan Kak Som Gertak Chabe
Kedai Makan Kak Som Gertak Chabe

Kedai Makan Kak Som Gertak Chabe adalah kedai sarapan pagi yang patut dikunjungi. Makanan terbaik untuk dicoba antaranya gulai ayam kampung, nasi kerabu, pulut kuning, nasi dagang, kuih-kuih, dan banyak lagi. Semuanya enak dan rasa luar biasa. Nasi pagi di sini juga sangat sedap.

Address:Jalan Machang, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin: 6:00 Pagi – 12:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 6:00 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


7. Roti Canai Cikgu

Roti Canai Cikgu
Roti Canai Cikgu

Roti Canai Cikgu, makanan sedap tapi servis out. Untuk dicuba, boleh cuba makanan atau minuman terbaik yang ada di sini. Meski kuah kene gi amik sendiri, air baru sampai bila dah habis makan. Harganya agak mahal dan servis cepat. Roti canai sedap dan menjadi bossku, tapi jangan beli makanan dekat kedai ni. Ada lalat dalam kuah kari, langsung tak nak makan. Kita perlukan kesabaran di sini. Lebih baik buat kerja dengan ikhlas dan bersih, tanggung hasil di akhirat.

Address:237-238, Jln Pasir Mas – Tanah Merah, Taman Barakah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin: Buka 24 jAM, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: Buka 24 jAM
Phone Number:+60199396212

Lokasi:


8. Ayam Goreng Sedap Nasi Berlauk Cik Na

Ayam Goreng Sedap Nasi Berlauk Cik Na
Ayam Goreng Sedap Nasi Berlauk Cik Na

Makanan dan minuman terbaik untuk dicuba:
1. Ayam goreng sedap
2. Nasi berlauk
3. Gulai

Maaf, tidak jumpa lokasi di Google Maps. Tempat ini ramai apabila kami tiba. Anda perlu beratur untuk membuat pesanan, tetapi proses penyajian adalah cepat. Keping ayam goreng masih baru digoreng, semuanya masih panas ketika disajikan. Gulai rasanya oke walaupun agak cair dan manis untuk saya yang bukan tempatan.

Address:LOT 1057, Jln Pasir Mas – Tanah Merah, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 9:00 Pagi – 5:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis: 9:00 Pagi – 5:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 9:00 Pagi – 5:00 Petang
Phone Number:+60189075238

Lokasi:


9. Kedai Makan Pagi Kak Ros

Kedai Makan Pagi Kak Ros
Kedai Makan Pagi Kak Ros

Kak Ros memiliki banyak makanan dan minuman yang sedap. Antara makanan yang terbaik untuk dicuba ialah nasi lemak, roti canai, mee goreng, laksa, dan satay. Minuman yang juga tidak boleh dilepaskan ialah teh tarik, kopi ais, air kelapa, teh o ais limau, dan air bandung. Anda pasti akan puas hati dengan hidangan di Kedai Makan Pagi Kak Ros!

Address:Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 6:30 – 10:00 Pagi
Phone Number:None

Lokasi:


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.