Sarapan Pagi Di Ranau

firelessteam

Sarapan Pagi Di Ranau
Sarapan Pagi Di Ranau

Sarapan pagi di Ranau Malaysia memang tidak boleh dipandang ringan. Dengan kekayaan budaya dan pelbagai hidangan tradisional, kuasa mengasyikkan perut anda pasti akan terlampaui. Anda boleh mula dengan mencuba hidangan klasik seperti nasi lemak yang wangi dan pulut pagi yang lembut, disertai dengan sambal pedas yang mengelegakkan. Jangan pula lupa untuk mencicipi mi Tuaran yang terkenal dengan tekstur yang kenyal dan rasa yang unik. Bagi penggemar manisan, kuih-muih seperti kuih cincin, dodol, dan kuih jala boleh menjadi pilihan yang tepat. Jadi, jangan terlambat untuk merancang perjalanan anda ke Ranau dan nikmati sarapan pagi yang memukau di sana!

1. Tempayan Cafe

Tempayan Cafe
Tempayan Cafe

Tempayan Cafe menawarkan roti tempayan yang sedap dan lembut, serta roti Sardin yang tiada minyak. Namun, kari mereka terlalu cair dan mempunyai bau yang kuat. Menu yang dicadangkan untuk dicuba adalah Nasi Mandy Kari Ayam dan Roti Tempayan. Tempayan Cafe juga tidak menunjukkan harga makanan mereka.

Address:Kiaburi Plaza, Pekan Ranau, 89308 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 9:00 Petang
Phone Number:+60169341143

Location Map


2. Rumah Makan D’Tella, Ranau, Sabah.

Rumah Makan D'Tella, Ranau, Sabah.
Rumah Makan D’Tella, Ranau, Sabah.

Nasi goreng kampung dan Mee Basah Prawn di Rumah Makan D’Tella di Ranau, Sabah, adalah makanan dan minuman terbaik yang harus dicoba. Suasana santai dan merendah diri rumah makan tersebut menghadirkan pengalaman yang istimewa. Kemudahan lain seperti tandas dan surau yang bersih juga dapat dinikmati. Sokonglah rumah makan ini untuk menikmati hidangan yang berkualitas dan memuaskan hati.

Address:89300 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:None

Location Map


3. Restoran Paka Sedap Corner

Restoran Paka Sedap Corner
Restoran Paka Sedap Corner

Restoran Paka Sedap Corner: Makanan jadi sobak, berbaloi; minuman pula boleh dicuba. Harga dan portion memuaskan hati. Sambil cuci kereta, boleh duduk sini makan atau minum. (No pork). X jd singgah, sebab was2 Muslim.

Address:Pekan Ranau, 89300 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:15 Pagi – 9:00 Petang
Phone Number:+60134329312

Location Map


4. warung nasi lemak santan

warung nasi lemak santan
warung nasi lemak santan

Warung Nasi Lemak Santan ini adalah kedai makan yang bersih dan kemas dengan banyak tempat letak kereta. Para pekerja sangat perhatian dan terdapat air minum percuma. Saya telah mencuba Nasi Lemak Sotong dan Mee Goreng Daging. Ini kali pertama saya mencuba Mee Goreng di kedai ini dan mereka menggunakan mee kering bukannya mee kuning basah. Mee goreng ini memang sedap. Saya minum Limau Panas Perah ketika makan, rasanya sangat menyegarkan.
Nasi Lemaknya memang betul-betul berkualiti. Nasi lemak ini mengandungi nasi dan santan sahaja, tanpa bahan tambahan lain. Menurut pendapat saya, rasanya biasa saja. Biasanya sambal di sediakan sedikit manis dan pedas, tetapi di sini rasa sambal hanya manis. Tidak sesuai dengan citarasa saya. Dan harga RM6 untuk nasi lemak biasa agak mahal. Jika saya boleh mengusulkan kepada pencinta nasi lemak lain, cubalah Nasi Lemak Kak Bee. Nasi lemak mereka beraroma dan anda boleh melihat di laman Facebook mereka. Nasi lemak mereka sangat sedap, sesuai dengan selera kami-kami yang pernah belajar di Semenanjung Malaysia. Ia mempunyai rasa yang sederhana memasak Melayu. Minuman mereka juga enak dan sesuai dengan selera orang Semenanjung Malaysia. Saya sangat mengesyorkannya.

Address:Jalan Marakau Kinapulidan Kigiok, 89308 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:None

Location Map


5. Restoran Anjung Selera

Restoran Anjung Selera
Restoran Anjung Selera

Restoran Anjung Selera di Tengah Pekan Ranau menawarkan menu makanan dan minuman yang enak dan berpatutan. Restoran ini mempunyai pelbagai jenis makanan gorengan, nasi campur, sop dan lain-lain, sesuai dengan selera pengunjung. Kedai makan ini juga dikenali kerana kebersihannya dan keselesaan yang ditawarkan kepada pelanggan. Pelayan di restoran ini mesra dan layanan yang diberikan adalah baik. Antaranya, makanan yang dicadangkan untuk dicuba adalah nasi campur yang lazat dan mi goreng yang enak. Restoran Anjung Selera adalah tempat yang baik untuk makan malam atau santai bersama keluarga atau rakan-rakan.

Address:LOT NO.1 BLOK E BANGUNAN SEDCO, Pekan Ranau, 89308 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:Isnin-Rabu: 8:00 Pagi – 8:00 Petang, Khamis-Jumaat: 8:00 – 10:00 Pagi, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 8:00 Petang
Phone Number:+601110015848

Location Map


6. Restoran Sri Hasanah & Katering

Restoran Sri Hasanah & Katering
Restoran Sri Hasanah & Katering

Restoran Sri Hasanah & Katering menawarkan pelbagai pilihan lauk pauk yang bergoreng dan berkuah, termasuk sambal dan pelbagai hidangan lain. Makanan terbaik untuk dicuba adalah nasi goreng pedas dengan taburan lada supaya lebih lazat. Layanan di restoran ini juga sangat baik.

Address:Lorong Kibarambang, Pekan Ranau, 89300 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 11:00 Petang
Phone Number:+60138755430

Location Map


7. Mari Makan Ranau

Mari Makan Ranau
Mari Makan Ranau

Mari Makan Ranau: tempat makan terbaik, variasi menu sedap, cepat service, bersih kedai, harga berbaloi, kuantiti banyak.

Address:Jalan Tamparuli – Ranau, Pekan Ranau, 89308 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 10:00 Petang
Phone Number:+60198106992

Location Map


8. Gerai Makan Minum & Katering Pasar Terbuka Ranau, Sabah.

Gerai Makan Minum & Katering terbaik di Pasar Terbuka Ranau, Sabah menawarkan makanan kampung seperti ikan masin, tuhau, linopot, dan sambal belacan. Ada juga minuman asli seperti bambangan juice.

Address:Pekan Ranau, 89308 Ranau, Sabah, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:None

Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.