Sarapan Pagi Di Balik Pulau

firelessteam

Sarapan Pagi Di Balik Pulau
Sarapan Pagi Di Balik Pulau

Pagi-pagi buta, saat kehangatan matahari beranjak membelai wajah, adakah sesuatu yang lebih baik daripada sarapan pagi di balik pulau Malaysia? Dalam keadaan santai dan riang, kita menghidangkan hidangan yang menggamit selera di kuala, pantai, atau bahkan pedalaman pulau yang menakjubkan ini. Tidak kira sama ada Anda penggemar makanan tradisional atau peminat tegar makanan barat, terdapat pelbagai pilihan sarapan yang memanjakan lidah di sekitar pulau ini. Dari nasi lemak lezat yang menjadikan tumit mereka arjuna malam sebelumnya, sehingga roti bakar yang harum di mana-mana kawasan pagi ini, nikmatilah pengalaman Sarapan Pagi Di Balik Pulau yang tak tertandingi ini di belakang paya-paya yang mengejutkan Malaysia ini!

1. Gerai Roti Canai Abah

Gerai Roti Canai Abah
Gerai Roti Canai Abah

Gerai Roti Canai Abah is a roadside stall selling delicious roti canai and also offers a variety of Western food and coffee. The must-try items are their aromatic and strong coffee, buttery roti canai, cheese steak, and their special dishes like Roti Canai Sarang Burung and Roti Bakar. The prices range from 5-10RM for roti canai and 15-25RM for murtabak. However, the ordering and delivery process can be improved and there might be a wait time due to the small kitchen and queues. Overall, it is a great breakfast spot and worth visiting again.

Address:Pusat Inkubator Kraf, Jalan Sungai Rusa, Kampung Sungai Rusa, 11000 Balik Pulau, Penang, Malaysia
Operation Time:Isnin: 7:00 – 11:30 Pagi, Selasa: Tutup, Rabu-Khamis: 7:00 – 11:30 Pagi, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 7:00 – 11:30 Pagi
Phone Number:+60189475083

Lokasi:


2. Warung Kak Mah

Warung Kak Mah
Warung Kak Mah

Warung Kak Mah menyediakan makanan dan minuman terbaik yang patut dicuba. Anda boleh mencuba nasi lemak sedap beserta cucur udang yang memikat. Warung ini juga boleh mengambil pesanan dalam jumlah yang banyak, walaupun mungkin mengambil sedikit masa lebih lama kerana kekurangan pekerja. Selain itu, mereka sentiasa menjaga persekitaran dan bahagian dapur agar lebih menarik dan nampak bersih. Anda juga boleh mencuba laksa, mee kuah, dan radix panas original di sini. Suasana kampung makanan yang sedap menjadikan makan di sini lebih selesa.

Address:1, alan sungai Burung, Kampung Jalan Baharu, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 6:00 – 11:00 Petang
Phone Number:+60142510017

Lokasi:


3. Restoran Peladang

Restoran Peladang
Restoran Peladang

Restoran Peladang menyajikan pelbagai jenis lauk pauk masakan Melayu. Makanan dan minuman terbaik yang disarankan untuk dicuba termasuk kari ikan, masak lemak ketam & ikan keli, masak kicap, sayur-sayuran, ulam-ulaman, ayam goreng, udang goreng, sotong goreng, sotong bakar, dan ayam bakar. Restoran ini menawarkan lebih daripada 15 jenis lauk beserta kuah kari yang sedap.

Walau harga makanan sedikit mahal, ia masih berpatutan dengan kondisi ekonomi negara sekarang. Rasa makanannya sedap dan pemilik kedai serta suasana restoran tidak bising. Restoran Peladang sangat direkomendasikan, terutama jika Anda berada di kawasan Balik Pulau, Penang. Restoran ini merupakan harta karun yang masih belum diketahui banyak orang. Lokasinya dekat dengan Kolej Vokasional Balik Pulau jadi mudah untuk mencarinya. Keistimewaan restoran ini adalah nasi campurnya dengan berbagai jenis lauk, banyak jenis kari, ikan segar, dan lauk yang masih panas. Harganya juga berbaloi dan pasti membuat kenyang dan puas hati. Selain itu, di depan restoran, terdapat laicikang viral yang sangat sedap dan lengkap dengan bahan-bahan. Jadi, jika Anda datang ke Penang, pastikan untuk mengunjungi Restoran Peladang.

Address:Jalan Genting Balik Pulau, Kawasan Sri Pulau, Pulau Pinang, 11000 Balik Pulau, Malaysia
Operation Time:Isnin-Khamis: 7:30 Pagi – 3:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 7:30 Pagi – 3:00 Petang
Phone Number:+60134178188

Lokasi:


4. Roti Canai Leman

Roti Canai Leman
Roti Canai Leman

Sarapan Pagi Di Balik Pulau, Roti Canai Leman: sedap, murah, roti lembut & garing, service ok. Try roti goyang, roti kahwin, goreng-goreng “on demand”.

Address:Jalan Tanjung Bungah, Kampung Sungai Pinang, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 6:30 – 11:00 Pagi, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 6:30 – 11:00 Pagi
Phone Number:None

Lokasi:


5. Haq Roti Canai Legend 

Haq Roti Canai Legend 
Haq Roti Canai Legend

Roti Canai Haq yang disajikan dalam suasana biasa dan harga berpatutan. Rotinya agak lembut namun kuah dhal kurang rasa. Sambal bilis hanya cukup rasa. Menu tambahan seperti roti canai sarang burung dan tosai gulung (daging/ayam) boleh didapati dengan kuah yang sudah baik. Tempat ini bersih dan perkhidmatan cukup baik. Bagi minuman, teh tariknya sangat teruk.

Address:37, Jalan Tanjung Bungah, Kampung Sungai Rusa, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: Tutup, Rabu-Sabtu: 6:30 Pagi – 12:00 Petang, Ahad: 12:00 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


6. Helyda Cafe

Helyda Cafe
Helyda Cafe

Helyda Cafe menawarkan makanan dan minuman yang lazat. Anda harus mencuba roti canai sarang burung dengan 2 telur dan daging ayam atau daging sapi. Stafnya ramah dan suasana kampungnya menyenangkan. Kami pergi hampir waktu tutup pada jam 11.15 pagi dan berbincang dengan bos yang menyenangkan. Anda juga harus mencoba Teh halia dengan potongan halia segar! Ini adalah tempat yang wajib dikunjungi di Balik Pulau. Nasi lemak Pandan mereka sangat lezat dan memiliki pilihan hidangan sampingan yang beragam. Roti canai mereka juga lembut. Mereka juga menjual roti sarang burung. Nasi Lemak Pandan disajikan dengan ayam goreng, telur mata, sambal ikan bilis, dan kacang. Harganya juga terjangkau. Juga ada roti canai buatan tangan orang Melayu di sini.

Address:No. 735A, 11000 Balik Pulau, Penang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Jumaat: 6:00 Pagi – 12:00 Petang, 4:00 – 10:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 6:00 Pagi – 12:00 Petang, 4:00 – 10:00 Petang
Phone Number:None

Lokasi:


7. Pak Lang Razak Roti Canai

Pak Lang Razak Roti Canai
Pak Lang Razak Roti Canai

Roti canai Pak Lang Razak terbaik di Balik Pulau. Harga murah, kuah sedap dan pemiliknya tua. Rekomendasi makanan/minuman terbaik: roti canai

Address:Jalan Balik Pulau, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:30 – 11:00 Pagi
Phone Number:+60182111746

Lokasi:


8. Nasi lemak balik pulau

Nasi lemak balik pulau
Nasi lemak balik pulau

Nasi lemak ayam dengan separuh telur rebus, kacang, ikan bilis, dan timun di Balik Pulau adalah hanya RM5.50. Sambalnya sedap dengan rasa manis-manis pedas yang terbaik. Selain itu, ada juga bakso asli Indonesia dan bihun sup yang dijual, Kampung style Nasi Lemak yang sangat sedap.

Address:25, Jalan Besar, 11000 Balik Pulau, Penang, Malaysia
Operation Time:No operating hours available
Phone Number:+60175158135

Lokasi:


9. Warung Sarapan Pagi BEST

Warung Sarapan Pagi BEST
Warung Sarapan Pagi BEST

Warung Sarapan Pagi BEST adalah tempat terbaik untuk mencuba makanan atau minuman yang memenuhi citarasa anda. Di sini anda boleh mencuba pelbagai jenis nasi lemak yang disediakan oleh pelbagai pembuat nasi lemak dari sekitar Balik Pulau. Selain itu, anda juga boleh menikmati aneka kuih-muih yang pelbagai di sini. Tempat ini juga menyediakan perkhidmatan makan di tempat. Walaupun tempat letak kereta terhad, secara keseluruhannya, ia amat berbaloi.

Address:26, Jalan Sungai Nipah, Taman Desa Mutiara, 11020 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:00 – 10:00 Pagi
Phone Number:+60174810040

Lokasi:


10. Roti Canai Warisan

Roti Canai Warisan
Roti Canai Warisan

Sarapan Pagi Di Balik Pulau, Roti Canai Warisan, roti canai buatan tangan lembut dan enak, kuah dalca dengan kacang dhal di dalamnya, pernah sekali dikhidangkan dengan kuah kari yang sedap. Terdapat juga ‘roti kahwin’ yang merupakan gabungan roti telur dengan roti canai kosong. Pagi menjual roti dan minuman, di petang ada minuman saja. Teh tarik juga sedap.

Address:Jalan Balik Pulau, Kampung Permatang Tengah, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 6:30 Pagi – 12:00 Petang, 6:00 – 11:00 Petang
Phone Number:+60198305782

Lokasi:


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.