Sarapan Pagi Di Ayer Hitam

firelessteam

Sarapan Pagi Di Ayer Hitam
Sarapan Pagi Di Ayer Hitam

Sarapan pagi di Ayer Hitam, Malaysia, memang sedap dan membuatkan perut kenyang sepanjang hari. Dikatakan sebagai bandar sarapan pagi terhebat di negara ini, Ayer Hitam menawarkan pelbagai hidangan yang menggiurkan setiap pagi. Mula dari aroma wangi kopi dan teh tarik, hingga lauk-pauk seperti nasi lemak, roti canai, dan mee goreng mamak yang lezat, pasti memanggil selera anda. Jom kunjungi gerai-gerai dan kedai-kedai tepi jalan yang berjajar di Ayer Hitam dan nikmati pengalaman makan pagi yang tidak dapat dilupakan. Di sini, sambil menikmati makanan sedap, anda juga boleh merasakan kehidupan kampung yang selesa dan suasana mesra penduduk tempatan.

1. Cinta Rasa Zie

Cinta Rasa Zie
Cinta Rasa Zie

Cinta rasa Zie dalam 30 patah perkataan: Menggembirakan, menyenangkan, menghangatkan, mengisi hari-hari, mempercayai, berbagi, mencintai, berbahagia, damai, serasi, makmur, bersemangat, tulus, romantis.

Makanan/minuman terbaik untuk dicoba: Nasi lemak, kopi tarik, teh tarik, roti bakar, pancake, mi goreng, sup ayam, bubur kacang hijau, roti canai, jus buah segar.

Sarapan pagi dari pukul 7.00 pagi hingga 12.00 tengah hari: Telur mata kerbau, roti bakar dengan kaya, nasi lemak, mi goreng, pancake, sereal dengan susu, bubur ayam, roti canai dengan dhal, sandwich tuna.

Address:V5M2+G23, 86400 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: 7:00 Pagi – 12:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 7:00 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:+60105398594

Location Map


2. KEDAI MAKAN DEQ NA, Sarapan Pagi Di Ayer Hitam

KEDAI MAKAN DEQ NA
KEDAI MAKAN DEQ NA

Kedai Makan Deq Na adalah tempat makan lunch yang disyorkan serta untuk tea time. Saya menjadi pelanggan tetap kerana mee bandung mereka yang sedap. Selain itu, terdapat juga menu ayam panggang, ikan bakar, dan nasi campur yang boleh dicuba.

Di samping itu, terdapat juga sebuah gerai kecil yang menjual celup tepung dan rojak tahu. Waktu tengah hari selalunya sangat sesak terutamanya pada waktu cuti Deepavali. Saya datang untuk makan ketam bayi tetapi hanya ada ketam jantan sahaja. Terdapat pelbagai jenis lauk pauk yang boleh dipilih. Ikan bakar juga terdapat dalam pelbagai jenis. Gerai yang bersebelahan yang menggoreng-goreng juga sangat sedap. Sotong, udang, dan ketam rangup dan sedap. Saya rasa seperti ingin mencuba semua.

Gerai ini kecil tetapi bersahaja. Penataan tidak terlalu sistematik. Hanya satu atau dua orang yang dapat memilih lauk pada satu-satu masa. Tempat letak kereta memang banyak tetapi tidak tersusun dan dengan lubang yang parah, menyebabkan kesesakan di jalan masuk.

Harga makanan sangat berpatutan dengan citarasa yang sedap dan pelbagai pilihan. Makanan mereka yang sedap dan berbaloi dengan harga. Ikan bakar sangat memuaskan selera saya, sambal ikan bakarnya pedas dan manis. Perkhidmatan yang cepat, bilik air yang bersih. Hanya kualiti rasa air perlu diperbaiki sedikit. Jika boleh ditambahkan dengan kipas angin, akan lebih selesa untuk pelanggan. Tempat letak kereta mudah dan terdapat kedai-kedai lain yang menarik untuk dikunjungi bersebelahan. Semoga terus maju.

Address:Lot 3 kedai No 4, Kedai Makan Deq Na, Taman Ayer Hitam, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 7:00 Petang
Phone Number:+60174581367

Location Map


3. Kedai Makan Cahaya Suria

Kedai Makan Cahaya Suria
Kedai Makan Cahaya Suria

Kedai Makan Cahaya Suria menawarkan pelbagai menu makanan dan minuman yang terbaik untuk dicuba. Makanan dan minuman ini boleh dinikmati sepanjang hari, dari waktu sarapan pagi hingga malam. Kedai ini terletak berhampiran jalan di Ayer Hitam, Batu Pahat. Datanglah dan alami sendiri pengalaman yang menarik ini. Terima kasih!

Address:Lot 1, Medan Niaga Haji Kasmin, Jalan Parit Haji Siraj, 86100 Ayer Hitam, Malaysia
Operation Time:Isnin-Jumaat: 7:00 Pagi – 11:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 7:00 Pagi – 11:00 Petang
Phone Number:None

Location Map


4. Jasnita D’Malau Klasik

Jasnita D'Malau Klasik
Jasnita D’Malau Klasik

Jasnita D’Malau Klasik adalah tempat yang baik untuk mencuba roti canai yang rangup dan lazat. Nasi lemak mereka juga enak walaupun sambalnya agak pedas. Waiter di sini cekap dan pantas mengambil order. Makanan sedap, roti canai cukup baik tetapi kuahnya sedap.

Namun begitu, layanan waiter tidak mesra pelanggan, perlu menunggu lama untuk membuat pesanan dan tidak ramah. Mereka juga tidak peka dengan pelanggan untuk mengambil pesanan. Ada satu perkara yang memaksa saya untuk menulis ulasan ini, mereka meletakkan makanan dan minuman dengan cara yang agak kurang sopan. Bagaimana mungkin mereka boleh sangka saya seperti dilayan seperti peminta sedekah? Hormatilah pelanggan anda! Sikap mereka sangat kasar! Saya sering pergi ke sini untuk sarapan. Roti canai dan teh tarik mereka sangat enak. Roti juga lembut. Sambalnya sedap dan teh tariknya sangat padu.

Address:No 75 & 77, Jalan Bandar Baru 3, Pusat Bandar Baru Ayer Hitam, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 10:00 Petang
Phone Number:+601115067998

Location Map


5. Lemang Kubor

Lemang Kubor
Lemang Kubor

Makanan terbaik untuk dicuba di Lemang Kubor adalah nasi lemak buluh bentong ayam. Nasi lemak ini dimasak dalam buluh dan rasanya sangat sedap. Anda boleh memilih makan dengan ayam atau rendang. Hidangan ini sangat banyak dan harganya juga berpatutan. Dessert tempatan seperti cendol juga tersedia. Tempat ini lebih sesuai untuk penunggang motosikal kerana tempat letak kereta terhad. Tempat ini adalah tempat wajib untuk sarapan jika anda menuju ke Batu Pahat dari Singapura awal pagi. Waktu mereka mula beroperasi adalah pada pukul 0800 tetapi anda boleh membuat pesanan terlebih dahulu dan menunggu sehingga nasi lemak yang dimasak dalam buluh siap. Tahap pedas dalam sambal sotong mereka agak terlalu tinggi bagi saya. Nasi ini mempunyai aroma buluh kerana dimasak dengan haba dari tempurung kelapa dan kayu.

Address:1/1, Hadapan pejabat pertanian, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 8:00 Pagi – 3:00 Petang
Phone Number:+60177527257

Location Map


6. Warong Julie

Warong Julie
Warong Julie

Warong Julie adalah tempat yang baik untuk mencuba lontong kuah dan lontong kering yang sedap. Servisnya juga baik dan meja makan yang unik terbuat dari mesin jahit lama. Bayaran hanya dengan tunai, tetapi saya syorkan mereka menggunakan Touch N Go untuk menarik lebih banyak pelanggan. Tempat makan yang menggunakan pembayaran tanpa tunai semakin popular sekarang. Jangan pandang sebelah mata warung makan, singgahlah ke mana-mana warung yang anda jumpa. Warung Julie adalah salah satu daripadanya. Sate di sini juga sedap dan mereka menawarkan pelbagai jenis lontong.

Address:Jalan Batu Pahat, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 7:00 Pagi – 12:00 Petang
Phone Number:+60137675070

Location Map


7. Murtabak Singapura Zarina

Murtabak Singapura Zarina
Murtabak Singapura Zarina

Murtabak Singapura Zarina adalah makanan yang boleh dicuba. Ini adalah murtabak terbaik yang diperkatakan. Walaupun dhal dan timun tidak begitu enak sebagai pendamping, murtabak itu sendiri empuk dan penuh dengan bahan. Murtabak sangat besar dan boleh menyara 4-5 orang hanya dengan harga RM23. Anda perlu mencubanya jika ada peluang berada di Arena Warna, Ayer Hitam. Walau bagaimanapun, murtabak ini tidak begitu sedap berbanding dengan harganya yang tinggi. Sos kari mereka terlalu cair dan tiada rasa. Mungkin disengajakan kerana murtabak yang masin. Keseluruhannya, saya bukan peminat sebenar murtabak ini.

Address:86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 8:30 Pagi – 9:00 Petang
Phone Number:+60137284732

Location Map


8. Warong Cikgu Hadi

Warong Cikgu Hadi
Warong Cikgu Hadi

Warong Cikgu Hadi menawarkan tomyam yang sedap dan berpatutan serta layanan terbaik. Untuk sarapan pagi di Ayer Hitam, anda boleh mencuba nasi lemak, roti canai, atau mee goreng. Semuanya dijual dengan harga yang berpatutan dan memberikan nilai terbaik. Terima kasih!

Address:86400 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 1:30 Petang
Phone Number:+6077581231

Location Map


9. NASI LEMAK BONDA, Ayer Hitam

NASI LEMAK BONDA, Ayer Hitam
NASI LEMAK BONDA, Ayer Hitam

Nasi lemak Bonda adalah nasi lemak yang patut dicuba. Ia dihidangkan dalam daun pisang dan mempunyai 6 jenis lauk yang dikemas bersama nasi lemak. Harga murah, hanya RM1.50 – RM2.00 setiap bungkus, tetapi rasa dan kualitinya adalah bertaraf 5 bintang. Ia sangat sedap dan memuaskan hati. Pasti akan menjadi pilihan terbaik untuk mencuba nasi lemak di sini.

Address:No.12, Bazar Niaga, Jalan Batu Pahat, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 6:30 – 11:00 Pagi
Phone Number:None

Location Map


10. Warung Mira Kitchen D’sagil

Warung Mira Kitchen D'sagil
Warung Mira Kitchen D’sagil

Warung Mira Kitchen D’sagil menawarkan makanan dan minuman yang patut dicuba. Sesuai untuk ngeteh-ngeteh dengan rakan-rakan di kampung.

Address:No 4, tiang lampu, 11, Jalan Kampung Parit Sagil, Taman Upc, 86100 Ayer Hitam, Johor, Malaysia
Operation Time:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 12:30 Petang
Phone Number:+60107778693

Location Map


Avatar

firelessteam

Sebagai seorang penulis laman web berkaitan kafe, saya menggabungkan kecintaan peribadi terhadap kopi dan suasana santai kafe dengan kemahiran menulis saya. Dengan pengalaman langsung menikmati pelbagai jenis kopi dari pelbagai kafe, saya mampu mengeksplorasi nuansa unik setiap tempat dan menggambarkannya dengan terperinci dalam tulisan saya.